سفارش تبلیغ
صبا ویژن
رخت بر بستن نزدیک است . [نهج البلاغه]
لوگوی وبلاگ
 

آمار و اطلاعات

بازدید امروز :55
بازدید دیروز :22
کل بازدید :61838
تعداد کل یاداشته ها : 27
103/9/5
9:4 ع
مشخصات مدیروبلاگ
 
مرتضی[15]
بنام خداوند خالق انسان ها به نام انسانها خالق غم ها به نام غمها به وجود آورنده ی اشک ها به نام اشک ها تشکیل دهنده ی قلب ها به نام قلب های ایجادگه عشق به نام عشق زیباترین خطای انسان تمام آنچه که فکر می کنم مال من است،‌ تقدیم شمایی که قلب هایتان را دوست دستها و دستنوشته هایم می دانید. سلام هم سایه ها، ‌سلام هم قلب ها،‌سلام به تویی که فکر می کنی می شود بهتر از این نوشت و سلام به تویی که فکر می کنی بهتر از این نمی شود. سلام به ناگفتنی هایی که با خودتان می آورید و بازپس می برید و سلام به حرفهای قشنگی که برایم جا می گذارید. دنیای کوچک من هم پر است از همان خیال های طلایی که هیچ وقت نمی شود فروخت، پر است از دریاهایی که با تمام کوچکی ، برای نشستن روی ساحلش و قدم زدن روی ماسه هایش به قدر کافی بزرگ است. من همیشه منتظرم تا مسافری آشنا بیاید تا دروغ پنداران ببینند که در دریاهای خیال هم ،‌ قایق هایی واقعی برای پارو زدن هست و روی درخت های احساس هم پرنده هایی هستند که فقط برای ایمان آورندگان آوازهای آشنا می خوانند

خبر مایه
بایگانی وبلاگ
 
زمستان 1386[10]
لوگوی دوستان
 

چکیده ای از زندگی نامه میرزا شوقی بهبهانی  

نورعلی یا میرزا قنبر متخلص به شوقی و مشهور به «شوقی بهبهانی » شاعر محبوب عصر ناصری در بهبهان می باشد . که درباره تاریخ تولد و محل تولد و حتی تاریخ دقیق وفات ایشان اطلاعات چندانی وجود ندارد زاد گاه ایشان را قریه بوا در سه فرسنگی دهدشت ذکر کرده اند و سال تولد ایشان بین 1220تا 1225 هـ . ق /1183 تا 1188 هـ . ش و سال وفاتش نیز 1305 هـ . ق / 1266 هـ . ش بوده است .

« شوقی فارسی بهبهانی اسمش چنین که شنیده شد ( نورعلی ) از اهل بهبهان درویشی مجرد ، با کمال و از اهل تحصیل وتایخدان، زیاده از هشتاد سال عمر کرده و در اواخر حال در مجلس علم حاضر می شده و در اوایل مدتی سیاحت نموده است . مذکور شد که در اواخر حال در بهبهان در خرابه ای منزل داشت که دیوار و دور آن را  خار چیده بود و به کمال قناعت روز را به سر می برده است . »

شوقی خواندن و نوشتن را نزد پدرش که مکتب دار بود آموخت و چندی به پیروی از وی در آغاز جوانی مکتبداری کرد اما روح بلند پروازانه و آگاهی به فرهنگ زمان، او را به سیر سیاحت کشاند و در این راستا با موانست بزرگان و اهل علم از خرمن دانش آنها خوشه ها چید و بر دانش خود افزود و اختر شناسی و تاریخ دانی وعربی را آموخت و در دیار خود نام و نشان یافت . همراهی با تغزیه خوانان و شاعران و مداحان و ذاکران نیر برگ درخشان دیگری از عمر او را ورق زد تا اینکه در سال 1281 هـ . ق /1242 هـ . ش که فرهاد میرزا معتمدالدوله والی فارس ، حکومت بهبهان را به فرزند اهل قلم و عادل خود یعنی احتشام الدوله سلطان اویس میرزا واگذار کرد ، این حاکم دانش پرور پس از انجام آزمون لازم شوقی را بعنوان دبیر خود و همکار میرزا هدایت اله شیرازی برگزید و کارهای دیوانی را به آنها سپرد و از آن پس به میرزا شوقی مشهور شد. شوقی تا سال 1298 هـ . ق /1259هـ . ش به این کار مشغول بود.

بهترین ایام زندگی و اوج شهرت شاعری میرزا شوقی به همین سالهای که ملازمت با حاکم بهبهان برمی گردد . که درنهایت تکریم و عزت و شهرت بود و ماجراهای تاریخی و شنیدنی او بیشتر در همین دوران رقم خورده است .

محل ثابت زندگیش خانه ای کوچک در چهار طاق زرگرها واقع در محل عقلایی ها (خیابان جوانمردی بازارخروای امروز ) در کوچه بن بست کنار مسجد امام موسی کاظم بوده است روزگار خود رابا قناعت و در کمال سادگی می گذراند و اهل تجمل و کبر و دنیا پرستی نبود و تا آخر عمر مــجــرد زیست .

از سال 1298 هـ . ق /1259 که احتشام الدوله معزول و حاج نصیر الملک کازرونی به حکومت بهبهان می رسد، شوقی از کاردیوانی که تنها منبع درآمد او بوده ، معاف می شود و از این به بعد زمان کج مدار، در به مهری را به روی او باز میکند و میرزا که حامی خود را از دست داده نتوانست فضای آکنده از فقر و گرسنگی و اعتساف حاکم را در شهر قحطی زده و وبا گرفته بهبهان آن روزگار تحمل کند و در عین تنگدستی و بی کسی، غریبانه در حالی که پیری ناتوان و نابینا شده  بود، تسلیم قضا و قدر روزگار گردید و شمع وجودش به خاموشی گرایید . بعد از وفاتش بین مردم دو دستگی افتاد و شیعی و شیخی هریک او را به خود منمسوب می کرد . پیکر رنج کشیده او را به امام زاده ابراهیم (ع) برده و در در رواق شرقی آنجا به خاک سپردند که متاٌسفانه سنگ مزارش هم به مرور زمان از بین رفت .

میرزا شوقی قبل لز مرگ، دیوان اشعارش را به مغازه داری سپرد که او هم متاٌسفانه پس از چندی رشته امانت داری را برید و اجناسش را در برگ برگ دیوان به مشتریان سپرد تا بدین شکل ناکامی شاعر تکمیل شود و دل سروده های او به غارت روزگار رود.

                                                                                                        برگزیده از کتاب مجموعه اشعار و شرح احوال و نقد آثار میرزا شوقی بهبهانی به قلم استاد خیراله محمدیان           


89/12/10::: 11:3 ص
نظر()