سفارش تبلیغ
صبا ویژن
خداوند جویای دانش را دوست می دارد ونیز فرشتگان و پیامبران او. [پیامبر خدا صلی الله علیه و آله]
لوگوی وبلاگ
 

آمار و اطلاعات

بازدید امروز :7
بازدید دیروز :14
کل بازدید :60594
تعداد کل یاداشته ها : 27
103/2/4
10:59 ع
مشخصات مدیروبلاگ
 
مرتضی[15]
بنام خداوند خالق انسان ها به نام انسانها خالق غم ها به نام غمها به وجود آورنده ی اشک ها به نام اشک ها تشکیل دهنده ی قلب ها به نام قلب های ایجادگه عشق به نام عشق زیباترین خطای انسان تمام آنچه که فکر می کنم مال من است،‌ تقدیم شمایی که قلب هایتان را دوست دستها و دستنوشته هایم می دانید. سلام هم سایه ها، ‌سلام هم قلب ها،‌سلام به تویی که فکر می کنی می شود بهتر از این نوشت و سلام به تویی که فکر می کنی بهتر از این نمی شود. سلام به ناگفتنی هایی که با خودتان می آورید و بازپس می برید و سلام به حرفهای قشنگی که برایم جا می گذارید. دنیای کوچک من هم پر است از همان خیال های طلایی که هیچ وقت نمی شود فروخت، پر است از دریاهایی که با تمام کوچکی ، برای نشستن روی ساحلش و قدم زدن روی ماسه هایش به قدر کافی بزرگ است. من همیشه منتظرم تا مسافری آشنا بیاید تا دروغ پنداران ببینند که در دریاهای خیال هم ،‌ قایق هایی واقعی برای پارو زدن هست و روی درخت های احساس هم پرنده هایی هستند که فقط برای ایمان آورندگان آوازهای آشنا می خوانند

خبر مایه
بایگانی وبلاگ
 
زمستان 1386[10]
لوگوی دوستان
 

این ناحیه درروزگاران باستان وجودداشت ومرکزحکومت آن ابزقباد،قبادفره وارگان نام داشت .مقدسی دروصف آن می نویسد:ارجان ولایتی است بس مهم ،دشتی وکوهستانی ودرایی پرازدرختان نخل وانجیروزیتون ،نعمت های آن فراوان است .یاقوت حموی درباره ارجان(بهبهان) می نویسد:نخستین کسی که ارجان رااحداث نمود،قبادبن فیروزبود.زمانی که بارومیان جنگیدودستوردادشهری درمرزفارس وخوزستان احداث کنندوآن راابزقبادنام نهاد.درروزگارساسانیان شهرارجان که دردوازده کیلومتری بهبهان بودبناگردی بعدازویرانی ارجان مردم به بهبهان نقل مکان کردند.درقرن چهارم میلادی شهرارجان پرجعمیت وآبادبود.

"ارجان" محوطه باستانی در10کیلومتری شمال بهبهان است که بررسی های سطحی منطقه ،سه دوره ی بیش ازتاریخ، تاریخی واسلامی رادرآ مشخص کرده است . برخی ازمورخان ،قبادساسانی راپایگذاراین شهرمیدانند،ولی ازدوره ایلامی وبیش ازتاریخ نیزآثاری درارجان بدست آمده که تابوت ارجان ،مربوط به هز اره پیش ازمیلاد، بیانگرغنای تاریخی ارجان است .درپاییزسال1361هنگام خاکبرداری ،جهت عملیات سدسازی برروی رودخانه مارون حفرهای بازشدکه منجربهپیدایش آرامگاهی دردرون آن گردید مقالات متعددی دررابطه باتاریخ گذاری آثارمکشوفه ازارجان منتشر گردید .روی هم رفته می توان گفت این آرامگاه متعلق به کیدین هوتران پسرکورلوش ازپادشاهان محلی دوره ایلام نو است به هرحال آثارموجوددراین مقبره به لحاظ تاریخ گذاری ،به زمانی ازاواخرهزاره دوم تااوایل هزاره اول ق .م نسبت داده شده اند.درهرصورت یافت چنین تابوتی برنزی منحصربه فرد،آن هم مربوط به احتمالا هزاره اول ق.م بسیاراهمیت دارد. این تابوت به ابعاد59*59*132سانتیمتراست.

تابوت فلزی مکشوفه درداخل آرامگاه مستطیل شکلی قرارگرفته بود که دارای  دیواره های سنگ چین شده بود که روی آن راباتخته سنگ های بزرگ ورقه ای ،مستطیل شکل پوشانده بودند.انواع اشیاء وظروف فلزی واشیای طلایی ونقره ای وهم چنین ظروف سفالی نسباٌبزرگی برروی آرامگاه قرارداشتندکه دراثربرخورد تیغه بلدوزر

آسیب دیده بودند.این تابوت به شکل یک درگاهی با تاقهای

هلالی شکل می باشد و در بدنه دارای چهار دسته است.

دو دسته در قاعه صاف و دو دسته در سطح جانبی

نیمه استوانه ای شکل هستند جنس تابوت تماما از برنز است

لبه آن برگشته و دارای سطحی صاف ، حدودا چهار سانتی متر است بر روی در تابوت نیز آثار دو دسته در انتهای آن

دیده میشود. بدنه ی بصورت پرچ شده ساخته شده است و بقایای اسکات تا حدودی آشفته شده بود و جسد را به حالت جمع شده در داخل تابوت قرار داده بودند.

در قسمتهای فوقانی بدنه ، گل میخهای به تعداد زیاد حلقه ی قدرت مشاهده شده است.

جسد هاوی پارچه ای منقوش است و به همراه او

کلیه ی لوازم زندگی پس از مرگ در این آرامگاه گذاشته شده بود.در پوش فلزی تابوت نیز ، مزین به نقوش بر جسته است اما این درپوش تابوت کاملا پوسیده و خرد شده بود.

و تنها دو تیکه از آن در آزمایشگاه مرمت تمیز شده و نقوش آن مشخص گردیده است ولی خود تابوت تا کنون زنگ زدایی نگردیده تا وجود نقش آن مشخص گردد.

در درون آرامگاه اشیایی پیدا شده که هر یک ازآنها از نقطه نظر فرهنگی و باستان شناسی اهمیت فراوان دارد.

این مجموعه به همراه تابوت و دیگر اشیا درون تابوت   

در لایه ای از گل فرو رفته بود.نقوش اشیا پیدا شده درون آرامگاه با نقوش موجود در تمدنهای همسایه و همزمان ایلام

قابل مقایسه هستند.تاریخ نیمه اول قرن هشتم پیش از میلاد برای این آرامگاه و اشیا موجود در آن پیشنهاد شده است.

اشیایی که درون تابوت مفرغی بهمراه اسکلت قرار گرفته بودند عبارتند از:

حلقه طلایی مجوف به صورت نقش دو شیر بالدار در دو طرف درخت مقدس که در قسمت هلالی شکل حلقه شیارهایی است که انتهای آن به یک گل دوازده پر ختم میشود این حلقه دارای نوشته ای به خط میخی ایلامی است که ترجمه آن کیدین هوتران پسر کورلوش است وزن این حلقه 237گرم است.

خنجر آهنی با غلاف چوبی که اکسید شده و دارای یک زه ملیله کاری سده از جنس طلا و تزیینات دیگری از سنگ عقیق است.طول این خنجر 31 سانتی متر است.

چندین دگمه از جنس طلا در وزنهای 4/0 تا 9/2 گرم که بیشتر دارای نقش گل دوازده پر است.

قطعات پارچه از جنس کتان به رنگهای سبز تیره و روشن

کرم و قهوای روشن و در قسمت بالا و پایین دارای نقوش گل رز بوده است که قسمتهایی از آن باقی مانده و سایر تقوش نا مشخص است.

اشیا بیرون از تابوت که بدست آمده اند عبارتند از:

پایه مفرغی آتشدان هرمی شکل که در هر یک از ریوس آن مجسمه ی گاوو به صورت نشسته ودر پشت سر آن مجسمه یک شیر به حالت ایستاده و سر آن به طرف پهلو برگشته است.بروی اظلاع بین شیرها سه مرد ایستاده اند که با دو دست شیرها را نگاه داشته اند  .

سر آتشدان:که از پایه جدا شده در بالای میله یک صفحه سکو مانند که بروی این صفحه شش شیر ایستاده جای آتش را نگاه داشته اند طول آتشدان همراه با پایه 7/68 سانتی متر است.

-جام مفرغی با ته محدب بانقوش یک گل رز 16 پر در مرکز سینی و سپس بطرف لبه یک ردیف شیر و پنج ردیف نقوش متنوع مربوط به مراسم مختلف و در آخرین صحنه شاه پیروزی خود را جشن میگیرد در لبه پشت جام بطول 15 سانتی متر و ارتفاع آن 5/9 سانتیمتر .

ساغر مفرغی دو جداره در قسمت پایین نقوش برجسته سر شیر در قسمت بالای آن چند ردیف نقوش بر جسته پرندگان و در بالای آن زیر لبه نقش شتر مرغ دیده میشود.

ظرف قسفی شکل مفرغی ته مسطح زنگ زده شکسته و ناقص.

کوزه فلز یاز جنس نقره با بدنه مدور دارای شیار های در روی شانه ارتفاع 12 سانتیمتر به اندازه ی دهانه 3/7 سانتی متر.

کاسه سفالی قرمز رنگ کسر دار.

گل نوشته با خط ایلامی کسردار.

اثر مهر فلزی کوچک به قطر 8 میلیمتر دارای نقش برجسته نا مشخص


86/10/16::: 7:25 ع
نظر()